Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet

Vendégkönyv

Még több a fehér-kék belgáról

Mire képes a fehér-kék belga fajta

Magyarország egyetlen Fehér-Kék Belga törzstenyészete található a Szövetkezet tulajdonában.

A tenyésztés keretében igyekezünk a tisztavérű állomány fenntartását létszámának növelését biztosítani.

A világ egyik legjobb hústermelő fajtája a genetika csúcsa a hústermelésben. A kifejlett bikák testtömege 1100-1250 kg között mozog marmagasságuk 140-150cm. Az üszők súlya tenyésztésbe vételkor 550-600 kg marmagasságuk 120-125 cm. A többször ellett tehenek tömege 700-900 kg magasságuk 130-140 cm. A fajta jó növekedési erélyű, takarmányértékesítő képessége pedig kiváló. Koraérő, jó termékenyülő-, alkalmazkodó képességű, kiváló borjúnevelő, nyugodt vérmérsékletű és kivételes vágási teljesítményt ad.

A fajta a kiváló teljesítményein túl sok odafigyelést és speciális szakértelmet (császármetszés, embrió átültetés) kíván.

Az általunk előállított tenyészállatok nem csak a tisztavérű törzsállományt biztosítják. Tenyészbikáinkat több gazdaság és vállalkozás használja befejező bikaként. A fehér-kék Belga képes javítani a charolais fajtán is (hús:csont arány)

A keresztezett szaporulat mutatja a fehér-kék belga apai vonal pozítív tulajdonságait.

A keresztezésre nemcsak élő állat használható. Rendszeresen kézbentartott húsállománynál a mesterséges termékenyítés is eredményt hoz.

A tenyésztési munkánk során több bikával is termeltettünk mesterséges szaporítóanyagot. Így magyar tenyésztésű Fehér-kék belgáktól is van fagyasztott sperma.

Bikáink melyektől mélyhűtött sperma kapható:

  1. 16146 Osttfyasszonyfai VEHEMENS Betyár
  2. 16147 Ostffyasszonyfai VÁLASZTÉKOS Fandor
  3. 21232 Ostffyasszonyfai GARABONCIÁS Satin

 

Embriózás

Az elmúlt években a tenyésztésünk új tevékenységgel bővült. Az öregedő törzsállomány frissítése és növelése érdekében embrió programokat indítunk. A szövetkezetben saját stabil embrió labor működik mely a 05-ös számot viseli. A mosásokat az Embrio Kft végzi. Két Csoportból eddig 6 tehén mosása történt meg 19db embrió van melyből 5db frissen be lett ültetve.

A mosások tovább folytatódnak és egy stabil donor állomány kialakítása a cél.

 még többet az embriózásról

 

Képek a született embriókról és az anyákról itt